stockholm skärgård

Stockholms skärgård – ett storartat landskap

Solvarma klippor, ljumma havsbad och charmiga skärgårdsrestauranger. Stockholms skärgård med pärlor som Norrtälje, Nacka/Värmdö, Vaxholm/Österåker och Nynäshamn har allt du kan önska – dessutom bara ett stenkast bort. 

Med cirka 30 000 öar, kobbar och skär har Stockholms skärgård något för alla. Vill du uppleva lyx, flärd och sena nätter eller kanske mer barnvänliga alternativ med fiske, bad och vackra solnedgångar? I Stockholms vackra skärgård finns något för alla. Med ett eget sjöhem förlänger du sommaren och får ett eget paradis att smita till när vardagens måsten pockar på. Ytterskärgården i gränslandet mellan skärgård och öppet hav kännetecknas av steniga, klippiga öar medan innerskärgården bjuder på några riktigt härliga sandstränder. Till de flesta öar finns bra kommunikationer i form av färjetrafik året om, välj vad som passar dig bäst!

Roslagen

Få ställen i Sverige slår Roslagen på sommaren. Här bjuds du på ett rikt kulturliv, många sevärdheter och aktiviteter för hela familjen. En vacker dag kan du dessutom se hela vägen till Åland. Till Roslagen hör de fyra skärgårdskommunerna Norrtälje, Vaxholm, Österåker och Östhammar, där Norrtälje ofta räknas som Roslagens mittpunkt. Några pärlor är exempelvis Hallstavik, Rimbo, Vaxholm, Åkersberga, Älmsta, Öregrund, Östhammar, Väddö, Ljusterö, Gräsö och Singö. Det finns gott om smultronställen både på fastlandet och på någon av de 13 000 öarna, vissa mer avskilda än andra. 

Vaxholm & Österåker

Vaxholm kallas ofta för skärgårdens huvudstad. Året om finns här ett stort utbud av restauranger, pittoreska butiker och evenemang för stora och små. Gamla Vaxholm karaktäriseras av vacker arkitektur för den som gillar att höra historiens vingslag. På bara en timme med Waxholmsbåten från Stockholms city befinner du dig mitt i ett mecka av vandringsleder, paddelstråk och spegelblanka fiskevatten. Utanför själva skärgårdsstaden finns 70 öar, varav 57 är bebodda. Norr om Vaxholm ligger Österåker, ett område bestående av 1100 öar och 93 mil strandlinje. Hit hör tillgängliga sommarpärlor som Ingmarsö och Ljusterö.

Nacka & Värmdö

Chansen till utsikt över havet och Stockholms inlopp är stor i området Nacka/Värmdö. I Nacka Strand bor du med badrocksavstånd till Saltsjön där du kan ta morgondoppet. Gillar du natur och grönområden har du dessutom nära till Nyckelvikens naturreservat. Samtidigt som du bor nära både hav och skog är Stockholms storstadspuls bara en kort bussresa bort, vilket är av många fördelar med Nacka.

Nynäshamn

Mitt i skärgården men på praktiskt pendlingsavstånd in till Stockholms city. I Nynäshamn finns det trygga småstadslivet, en perfekt plats för barn att växa upp på, samtidigt som det är nära till havsklipporna på Landsort och landsbygden i Sorunda. Ett stenkast från Nynäshamns pulserande centrum finns gästbrygga, charmiga butiker, fiskelägen och fiskrestauranger – allt det som skärgårdslivet förknippas med.