Mörkö

Björnhagen 5

1.650.000 kr

Boyta
45 kvm
Rum
3 rum
Tomt
2000 kvm
Byggnadsår
1956
Utgångspris
1.650.000

Mörkö - Björnhagen

Välkommen till ett fantastiskt sjöställe med högt och fritt läge, utsikt över havet och Oaxen som skärmar av farleden. Egen fin strandlinje med soldäck och möjlighet att bygga en brygganläggning med segelbåtsdjup. Det går utmärkt att svalka sig i havet från ‘bryggan’. Objektet kan stoltsera med många möjligheter till uteplatser, bl a så finns här en liten inhägnad uteplats som skyddar för vind, här har du också en värmande kvällssol där man kan avnjuta en kvällsdrink med utblick över ängar och natur. Huvudbyggnad med 2 sovrum, kök, dusch, wc, eldstad, kammin och fönsterpartier mot vattnet. Isolerat gästhus med elektricitet om 15 kvm med plats för sängar och övrigt möblemang. Två stycken redksapsbodar och flaggstång.

Fritidshuset är som de flesta husen på Mörkö ett arrende. Arrendetomter kan ibland vara svåra att belåna. Arrendeavgiften basarrende är 42664 kr per år och löper fram till den 31 mars 2022 sedan förlängs det. Det är Bordsjö Skogar AB Hörningsholms Godsförvaltning som förvaltar alla arrenden på Mörkö. Avgiften justeras efter KPI (konsumentprisindex) varje år.

Mörkö, eller Mörkön som den benämndes förr i tiden, finner Du i Stockholms södra skärgård. Ön har broförbindelse med fastlandet i väster invid Kasholmen och förbindelse med Nynäslandet via Vägverkets gula färja Karin i norr över Skanssundet. Från Stockholm är det ca en timmes bilfärd till ön. Från Mörkö finns också färjeförbindelse med den unika kalkstensön Oaxen idag mest känd för sin välbevarade kalkugn. Mitt på ön ligger Kroksbrottet som var kalkbrukets sista kalktäkt. Idag är det öbornas vattentäkt med utsökt gott vatten.

Mörkö var en egen kommun fram till år 1952, då den införlivades med Hölö kommun. Idag tillhör ön den delvis självstyrande Hölö-Mörkö kommundel i Södertälje kommun, efter att Hölö införlivats i Södertälje kommun år 1971.

Ön domineras av fritidsboende men en hel del permanentboende finns också här, främst i samhället Söräng på öns östra del.

På ön bedrivs också jordbruk. Servicen på ön är begränsad men det är nära till samhällen som Hölö, Vagnhärad och Järna samt relativt nära till Södertälje och Nyköping. Sommarhalvåret håller skärgårdskrogen vid Skanssundet öppet. Där finns även en bensinstation och kiosk. Vid Idala, det gamla mejeriet, finns också en lanthandel med café och konstutställningar.

Mörkö är känt för Hörningsholms slott, beläget i den lilla orten Hörningsholm på öns allra nordligaste del, nära Skanssundet. Slottet kallas vanligtvis endast Hörningsholm. Det är strategiskt beläget på en kulle med utsikt över sundet som idag är en del av Södertälje kanal. Läget gjorde att platsen befästes redan under 1200-talet. På 1400-talet uppfördes där ett slott som, tillsammans med stora delar av Sörmlands kust, förstördes av ryssarna under 1700-talet. Slottet Hörningsholm i sitt nuvarande utförande uppfördes i mitten av 1700-talet, och är idag i privat ägo av släkten Bonde, samma släkt som också äger, med några få undantag, marken på Mörkö.

Fina bad finns på Mörkö bl a Salsudd, Mörkös riviera också kallad Grevens Bad. Välkommen till den långa sandstranden på öns norra del. Det är ett barnvänligt bad som är mycket populärt varma sommardagar. Trots att du har en egen oas att nyttja så finns det mycket att upptäcka i denna del av Stockholms skärgård. Här finns många många öar med härliga klipp- och strandbad. Tuffar du runt i egen båt hittar du snabbt ett eget ställe där du kan spendera dagen. Ett perfekt sätt att uppleva denna skärgård är att paddla kajak, här erbjuds härliga naturupplevelser i den rofyllda skärgården där du ofta kan få en ö helt för dig själv. Du kan välja om du vill paddla i skyddade vatten inomskärs eller om du vill ut och nosa på horisonten.

broker-image

Ansvarig Mäklare

Jeannette Mattsson Fastighetsmäklare
Direkt:
070-528 28 80
jeannette@kjfast.se