MÖRKÖ

Långens länsta 5

Sjötomt (arrende) i alla väderstreck, dubbla brygganläggningar med segelbåtsdjup, moderna hus som fungerar året runt

6 250 000 sek

Stockholms län

 • BOYTA

  96 kvm
 • TOMT

  2000 kvm
 • BYGGNADSÅR

  2012
 • RUM

  3

Om bostaden

Varmt välkomna till Paradiset på Mörkö dit du åker på under timmen från Stockholms innerstad, omgiven av havet, skog och vacker natur. Ett underbart skärgårdsställe på en ljuvlig sjötomt med klipphällar och bra brygganläggningar. Ett idylliskt havsläge och storslagen utsikt över Himmerfjärden. Ena brygganläggningen rakt ut i havet i syd-öst och den andra bryggan i väster omgiven av sandstrand. Båda bryggorna har segelbåtsdjup. Huvudhuset är uppfört år 2012 likaså strandhuset som är beläget ca 5 m från havslinjen. Båda husen är vinterbonade, det går utmärkt att bo här permanent. Paradiset har vattenkontakt i såväl öst som väst. Fina uteplatser och bra badmöjligheter från strand eller brygga.

Huvudhuset är 3 r o k, varav 2 sovrum. Ombonat sällskapsrum med bra rymd i öppen planlösning mot kök och matplats. Fin vedkamin som förhöjer mysfaktorn och stora panoramafönster mot väster samt utgång till trevlig altan. Modernt kaklat duschrum och wc. Larm är installerat och modernt lås Yale.

Strandhus nere vid havskanten med förbränningstoalett och förråd. Här kan man njuta av att vakna upp till havets kluckande, morgonkaffe och ett dopp från bryggan.

Sandstranden är ljuvlig för barnen, och skärgårdstomten är lättskött och bekymmerslös.

Paradiset ligger intill stora strövområden fyllda med bär och svamp samt härliga utflyktsmål i skärgården.

Fritidshuset är som de flesta husen på Mörkö ett arrende. Denna arrendetomt har ett årligt basarrende om ca 61250 kr om året (ca 5 100 kr per månad) Avtalet löper till 2023 03 31 och efter denna period är slut förlängs avtalet med eventuellt en prisjustering. Arrendetomter går oftast inte att belåna med vanligt bostadslån. Det är Bordsjö Skogar AB Hörningsholms Godsförvaltning som förvaltar alla arrenden på Mörkö. Arrendatorn gör ofta betydande investeringar i byggnader på arrende­tomten, därför finns det bestämmelser om direkt besittnings­skydd i jorda­balken.

Mörkö är en ö med väldigt vacker natur. Här finns några fina bondgårdar med djur som går och betar i området. Alldeles i närheten av sitt boende så finns Salsudd som är Mörkös riviera och kallad Grevens Bad. Det är en lång härlig sandstrand som är mycket populär varma sommardagar.

På ön bedrivs också jordbruk. Sommarhalvåret håller skärgårdskrogen vid Skanssundet öppet. Där finns även en bensinstation och kiosk. Vid Idala, det gamla mejeriet, finns också en lanthandel med café och konstutställningar samt konserter med kända artister sommartid. Nyligen har Mörkö Lanthandel öppnat, denna handel som är öppen dygnet runt året om, man checkar in och checkar ut. Ett utsökt Crêperie finns i Tunaberg.

Mörkö är känt för Hörningsholms slott, beläget i den lilla orten Hörningsholm på öns allra nordligaste del, nära Skanssundet. Slottet kallas vanligtvis endast Hörningsholm. Det är strategiskt beläget på en kulle med utsikt över sundet som idag är en del av Södertälje kanal. Läget gjorde att platsen befästes redan under 1200-talet. På 1400-talet uppfördes där ett slott som, tillsammans med stora delar av Sörmlands kust, förstördes av ryssarna under 1700-talet. Slottet Hörningsholm i sitt nuvarande utförande uppfördes i mitten av 1700-talet, och är idag i privat ägo av släkten Bonde, samma släkt som också äger, med några få undantag, marken på Mörkö.

Ta första steget mot ditt nya drömboende

Fyll i formläret nedan och ställ dina frågor till mäklaren så återkommer de så fort som möjligt.

Jag har läst och förstått integritetsvillkoren

Ansvarig mäklare

Jeannette Mattsson

Kjell

Se detta objekt på mäklarens hemsida