MÖRKÖ

Axvik 2

Sjötomt (arrende) med egen brygga och sandstrand - välvårdat och renoverat fritidshus med högt och fritt läge mot Axviken i Himmerfjärden

2 295 000 sek

Stockholms län

 • BOYTA

  80 kvm
 • TOMT

  2500 kvm
 • BYGGNADSÅR

  1948
 • RUM

  4

Om bostaden

Välkommen till ett makalöst läge i Stockholms skärgård 50 min från Stockholms innerstad med bil. Denna sjötomt (arrende) ligger i en skyddad havsvik med en egen brygga och sandstrand, utsikt över farleden. Trots att du har en egen oas att nyttja så finns det mycket att upptäcka i denna del av skärgården. Här finns många många öar med härliga klipp- och strandbad. Tuffar du runt i egen båt hittar du snabbt ett eget ställe där du kan spendera dagen. Ett perfekt sätt att uppleva denna skärgård är att paddla kajak, här erbjuds härliga naturupplevelser i den rofyllda skärgården där du ofta kan få en ö helt för dig själv. Du kan välja om du vill paddla i skyddade vatten inomskärs eller om du vill ut och nosa på horisonten.

Välvårdat fritidshus med högt och fritt läge som har 3 altaner varav en under tak. Svårslaget läge med fantastisk vy över Himmerfjärden som leder dig ut i ytterskärgården. En riktig sommardröm med ett smakfullt inrett fritidshus som går att använda året om. Sluttande tomt ner mot havet där egen brygga och sandstrand finns. Gästhusen har 4+2+2 sängplatser, totalt finns här 13 riktiga sängplatser och ger plats till både familj och vänner. Från stranden och bryggan går det utmärkt att bada. Innerdelen av havsviken är långgrund och det är sandbotten som gör det extra behagligt för bad. Fritidsbåtar upp till ca 8 meter går att förtöja mot bryggan.

Fritidshuset är som de flesta husen på Mörkö ett arrende. Denna arrendetomt har ett årligt basarrende om ca 65000 kr om året (ca 5 500 kr per månad) Avtalet löper till 2023 03 31 och efter denna period är slut kan det ske en prisjustering. Arrendetomter går inte att belåna med vanligt bostadslån. Det är Bordsjö Skogar AB Hörningsholms Godsförvaltning som förvaltar alla arrenden på Mörkö. Arrendatorn gör ofta betydande investeringar i byggnader på arrende­tomten, därför finns det bestämmelser om direkt besittnings­skydd i jorda­balken.

Mörkö är en ö med väldigt vacker natur. Här finns några fina bondgårdar med djur som går och betar i området. Alldeles i närheten av sitt boende så finns Salsudd som är Mörkös riviera och kallad Grevens Bad. Det är en lång härlig sandstrand som är mycket populär varma sommardagar.

På ön bedrivs också jordbruk. Servicen på ön är begränsad men det är nära till samhällen som Hölö, Vagnhärad och Järna samt relativt nära till Södertälje och Nyköping. Sommarhalvåret håller skärgårdskrogen vid Skanssundet öppet. Där finns även en bensinstation och kiosk. Vid Idala, det gamla mejeriet, finns också en lanthandel med café och konstutställningar samt konserter med kända artister sommartid. Nyligen har Mörkö Lanthandel öppnat, denna handel som är öppen dygnet runt året om, man checkar in och checkar ut. På norra delen ligger Engsholms slott – även kallad för Sveriges sista vasaborg - som erbjuder luncher, middagar och övernattningar i härlig miljö. Ett utsökt Crêperie finns i Tunaberg.

Därutöver ligger Mörkö nära samhällen som Trosa, Hölö, Vagnhärad och Järna som erbjuder de flesta varor och tjänster du söker.

Mörkö är känt för Hörningsholms slott, beläget i den lilla orten Hörningsholm på öns allra nordligaste del, nära Skanssundet. Slottet kallas vanligtvis endast Hörningsholm. Det är strategiskt beläget på en kulle med utsikt över sundet som idag är en del av Södertälje kanal. Läget gjorde att platsen befästes redan under 1200-talet. På 1400-talet uppfördes där ett slott som, tillsammans med stora delar av Sörmlands kust, förstördes av ryssarna under 1700-talet. Slottet Hörningsholm i sitt nuvarande utförande uppfördes i mitten av 1700-talet, och är idag i privat ägo av släkten Bonde, samma släkt som också äger, med några få undantag, marken på Mörkö.

Ta första steget mot ditt nya drömboende

Fyll i formläret nedan och ställ dina frågor till mäklaren så återkommer de så fort som möjligt.

Jag har läst och förstått integritetsvillkoren

Ansvarig mäklare

Jeannette Mattsson

Kjell

Se detta objekt på mäklarens hemsida