Köpa sommarstuga

5 steg till att köpa eller bygga sommarstuga

Det finns knappast någon bättre granne än vattnet. Studier visar att närhet till vatten både rofyllt och bra för välmåendet. Här listar vi Sjöhems 5 bästa tips till dig som ska köpa eller bygga dina drömmars sommarstuga.

1. Arbeta eller lata dig. Vad ska du använda stugan till? Om du köper ett renoveringsobjekt när du egentligen gillar att koppla av är risken stor att du tar dig vatten över huvud. Har du å andra sidan svårt för att sitta still blir du lätt rastlös om stugan är helt färdig. Tänk över dina behov och spana efter objekt som passar just dina önskemål. 

2. Besiktiga stugan. Innan du skriver på köpeavtalet, se till att stugan är godkänd av en besiktningsman. Vid en besiktning kan man upptäcka fel i exempelvis takkonstruktionen, mögel samt vatten- eller fuktskada. Även om dolda fel ändå kan visa sig i sinom tid bör du alltid köpa en stuga som är besiktigad. Som köpare har du ett stort ansvar att kontrollera att hitta alla eventuella fel som är möjliga att upptäcka. 

3. Se över kostnaderna. Utöver själva stugköpet vill du förmodligen fylla den med möbler, inredning och verktyg som gör att stugan känns personlig. Dessutom kan du behöva lägga ut pengar för lagfart och besiktning och andra kostnader som inte syns vid själva köpet. Kalkylera med oväntade utgifter redan från början, så slipper du få en ekonomisk smäll när det väl blir dags att öppna plånboken. 

4. Vad behöver du för bekvämligheter? En sommarstuga får gärna vara spartansk enligt många. Men ska du vistas där mycket eller året om kan det vara bra med en stuga som dels är vinterbonad, bra isolerad och har ordentliga lösningar för vatten och avlopp. Vill du ha nära till affärer och ditt permanenta boende ska du se till så att stugan inte ligger för långt bort. Allt beror på hur mycket du har för avsikt att nyttja ditt fritidshus. 

5. Läget är viktigast. Tapeter, golv, köksinredning och storleken på altanen går alltid att förändra. Svårare är det att ändra läget där stugan står. Så när du köper stuga – se till att det är ett läge som du gillar och kommer trivas med. Vilket läge som är rätt och inte vet bara du själv. 

Gå med i Sjö- och Fjällhems nyhetsbrev

Sjö- och Fjällhemsmagasinet skickas månadsvis med inspiration och bostäder för dig som gillar den här livsstilen.

Epost

Nyhetsbrev