Jessica

En röd liten sommarstuga med vågskvalp alldeles utanför farstukvisten är allt som behövs för maximal avkoppling.

I alla fall om du frågar profilen Jessica Gambhira Bergström. I Falknäset utanför Sandviken ligger hennes paradis – med Storsjöns ankor och abborrar som närmaste granne.

När det kommer till att leva i en hektisk vardag är Jessica Bergström lite av en expert. Att sammanfatta Jessicas karriär på bara några rader är inte en lätt uppgift, men vi gör ändå ett försök: Jessica föddes i Sandviken. Efter studenten flyttade Jessica till London där hon utbildade sig inom personlig träning, inredning och arkitektur, scenografi och bildterapeut. Väl i London vann hon The Linbury Prize – den prestigefyllda utmärkelsen för scenografi. Därigenom fick hon kontrakt med både The Royal Court Theatre och The National Theatre.

Efter tolv år i Storbritanniens huvudstad blev Stockholm nästa destination, där Jessica 2014 vann TV4:s modelltävling She’s got the look. Ett kontrakt med KappAhl och Mikas låg i vinstpotten – därför är det inte helt otänkbart om du ramlat över kampanjbilder på Jessica inne på någon av KappAhls butiker. Nu driver hon tillsammans med sin sambo caféet Lilla Ekot på Riddargatan i Stockholm, där hon också målar och ställer ut sina tavlor.

Trots att Jessica är en ja-sägare av rang har hon lärt sig receptet för rekreation. Nyckeln till avkoppling stavas Falknäset, en röd liten stuga med vita knutar som Jessica köpte redan under åren i London.

Berätta om din sommarstuga! – När jag köpte stugan var tanken att kunna komma hem från Londons hektiska tempo och bara koppla av. Oavsett var jag befinner mig i världen har jag alltid haft ett stort behov av att komma hem och hälsa på. Nu bor jag bara en och en halv timmes bilresa från stugan, så jag åker dit så ofta jag bara kan!

Hur skulle du beskriva stilen i stugan? – I lägenheten i Stockholm har jag allt det här bekväma, så i stugan kan jag vara lite mer bohemisk och leva mer i symbios med naturen. Jag har ett glashus där jag kan bjuda mina vänner på middag eller sitta och läsa en bok även om det regnar. Där brukar jag också stå och måla tavlor, jag hittar alltid inspiration i stugan. Stugan präglas av enkelhet, och i stugan går jag ofta på känsla. Inget projekt blir stort eftersom utrymmet är så litet, därför målar jag ofta om och då kan jag ta den färg jag inspireras av just då. Jag går aldrig och grubblar över färgvalen på samma sätt som jag kan göra hemma i stan. Stugan, trädgården och vattnet hör ihop på något vis, jag gillar att ta vara på den känslan även i inredningen.

En drömdag på stugan – vad gör du då? – När jag vaknar promenerar jag med mina två hundar ute i skogen. Därefter äter jag frukost ute i solen, oftast ute på farstubron. Sedan kan jag sitta i solstolen och läsa en bok, leka med hundarna, titta på alla djur, måla, pyssla, lägga pussel, spela Backgammon eller meditera i trädgården. Det är en otrolig livskvalitet att bara få umgås och vara tillsammans med nära och kära utan en massa måsten. Efter klockan 12 får man dricka rosé, det är regeln i min stuga!

Fler och fler vill bo just vid vattnet – varför tror du att det är så? – Jag tror i alla fall inte att det har att göra med att fler och fler gillar att bada! Jag tror att vattnet för många, precis som för mig, är ett meditativt verktyg som skapar ett lugn i själen. Ju högre tempot är i vardagen, desto större är behovet av att kunna koppla av på fritiden. Oavsett vid vilket vatten man bor så skapar det ett lugn att lyssna på vågornas kluckande mot bryggan och känna den friska brisen i håret.

Vad har du för sommarprojekt på gång? – Just nu håller vi på att bygga ett litet gästhus så att alla gästerna får plats när de ska sova över. Jag vill fixa köket också, det har fått vänta ett bra tag nu. Jag har aldrig stått i ett kök tidigare, men i och med att jag öppnade café så väcktes mitt intresse för matlagning. I stugan uppskattar jag att kunna ta in örter och grönsaker från min egen trädgård.

Berätta om ditt café Lilla Ekot! – Tanken med caféet i Stockholm precis som i stugan, är att gästerna bara ska kunna sitta ner i en oas och ta det lugnt. Maten är vegetariskt, ekologisk och gjord på närproducerade råvaror. Mina tavlor hänger på väggen och hundarna kan leka fritt. Jag tror på devisen att leva som man lär och servera mat som jag själv gillar. Inspirationen hämtar jag i stugan förstås.

Vilka är fördelarna med att ha en stuga vid vattnet? – När jag köpte stugan var tanken att jag skulle riva den och bygga nytt. Jag kom så långt att jag betalde deposition och ritningar för en ny byggnad, men när det väl kom till slutskedet så kunde jag inte förmå mig att göra mig av med den lilla röda stugan. Jag tänkte på Birger och Birgit som byggde stugan en gång i tiden, och när de sålde stugan till mig kände jag mig utvald att få förvalta deras livsverk. Därför står stugan där den står, och jag trivs som aldrig förr. Att stugan faktiskt får vara en stuga skapar maximal avkoppling när den är som bäst, utan krav på snabb uppkoppling eller massa utrymmen som ska städas.

Gå med i Sjö- och Fjällhems nyhetsbrev

Sjö- och Fjällhemsmagasinet skickas månadsvis med inspiration och bostäder för dig som gillar den här livsstilen.

Epost

Nyhetsbrev