Västkusten, Stockholms skärgård och Gotland är platser som står högt i kurs hos många semesterfirare. Kända turistmål i all ära, men utanför radarn finns många unika platser väl värda ett besök. Här listar vi fem av Sveriges finaste måsten för dig som gärna letar dig bort från storstadspulsen.

1. Höga Kusten. Det är ingen slump att allt fler söker sig hit för att uppleva den storslagna naturen i kombination med den unika skärgården. Höga berg och djupa dalar inbjuder till äventyr och avkoppling i sann Ronja Rövardotter-anda.

2. Norrbottens skärgård. Bottenviken är på många sätt annorlunda än andra kustområden i landet. Ofta kallas området för ”den ljusa kusten” eftersom dagarna och nätterna flyter in i varandra tack vare midnattssolen. Här finns både klippstränder, blockstränder, sandstränder och gyttjiga stränder. Och självklart ett stort urval av turbåtar som tar dig ut till såväl stora som små öar.

3. Dalarna. Det finns knappast något mer svenskt än sommar i Dalarna. Tänk midsommarstång, prunkande grönområden, lokala hantverksbodar, Dalahästar och en böljande blå Siljan.

4. Skåne. Naturen längs Skånes kust är så olik den övriga i Sverige att det är lätt att tro att man hamnat i Tyskland eller Danmark. När du tröttnat på att uppleva kustremsan kan du cykla dressin, besöka slott, knalla längs mysiga kullerstensgator, vandra i bokskogar med en alpacka eller besöka en fruktodling.

Halmstad. Toppar ofta listan över Sveriges mest populära sommarstäder. Halmstad är den ultimata destinationen för dig som söker kritvita stränder i närheten av en pittoresk storstad i miniatyr.

left-img

right-first-imgright-second-img

Mer inspiration