7 tips för dig som ska bygga ditt eget sjöhem.
Just nu är det mer populärt än någonsin att bygga nytt. Kanske har du just köpt en drömtomt vid havet och ska börja sätta spaden i backen. Vad är bra att tänka på? Här tipsar vi om några bra kom ihåg när det gäller nybyggnationer.
1. Ett eller två plan, bygga på höjden, bredden eller längden? Tomtens utformning och eventuella bestämmelser i området styr vilket hus du kan bygga. Bestämmer du dig för att köpa ett färdigt hus av en hustillverkare finns bra hjälp att få om du kontaktar företaget. Det finns en uppsjö av färdiga modeller att välja på – oavsett om du väljer att köpa nyckelfärdigt eller bygga själv.
2. Gör en budget. Det är lätt att tro att kostnaderna stannar vid själva beställningen av huset. Men tänk några varv extra – kanske vill du bygga altan, anlägga trädgård, bygga utekök eller brygga när du ändå är igång? Dessutom vill du kanske inte ha det standardkök som följer med huset när du beställer, utan byta ut mot något som passar just din stil. Gör en realistisk budget och inte en glädjekalkyl.
3. Se över husets planlösning. Drömmer du om ett hemmagym, egen biograf, vinkällare, walk in closet eller något helt annat? Planera insidan av huset så att det passar dina behov för en lång tid framöver. Ta god tid på dig att planera husets utformning. Bra inspiration kan du få av olika husleverantörer, på instagram, bloggar och i inredningsmagasin.
4. Innan du kan beställa ditt hus och börja bygga behöver du ha ett bygglov. Det får du av kommunen genom att skicka in alla ritningar på huset. Byggnadsnämnden prövar då din ansökan utifrån lagar och riktlinjer. Du kan få ett förhandsbesked, det är ett sätt för dig att tidigt få reda på om det du planerar att bygga överhuvudtaget är möjligt att bygga på just den plats som du tänkt dig. Kom ihåg att det kan ta lång tid att få ett bygglov, så börja ansök i tid. 5. När det är dags att träffa banken för att få ett lånelöfte – se till att du träffar någon som är väl insatt i nybyggnationer. Oftast finansieras bygget av ett byggnadskreditiv som banken lägger upp under byggtiden. Först när huset är färdigbyggt placeras lånet.
6. Tänk på att ha rätt försäkringar. Vissa försäkringar måste dessutom tecknas för att bygganmälan ska gå igenom. En sådan är ett färdigställandeskydd som garanterar att huset byggs klart även om entreprenören går i konkurs. En annan försäkring som är bra att ha är en nybyggnadsförsäkring, det är en 10-årig försäkring som kan tecknas av byggherre, entreprenör eller husleverantör. Försäkringen täcker kostnaden för att återställa byggnaden efter en eventuell skada eller ett fel.
7. Dags att flytta in! Men innan dess ska ditt hus slutbesiktigas av en professionell och opartisk besiktningsman. Du väljer själv vem du ska anlita. Om fel uppkommer på besiktningen har entreprenören ansvaret för att rätt till dessa brister. När besiktningen är godkänd kan du ställa in din soffa i vardagsrummet och njuta av havsutsikten.