Brandsäkra ditt hem med 4 livsviktiga prylar När du flyttar in i ett nytt hus är det lätt att glömma hur viktigt det är med fungerande brandvarnare och brandsläckare. Ofta blir brandvarnaren liggande i en flyttkartong, och där gör den liten nytta. Om en brand väl bryter ut kan du vara chanslös om du inte har ordentliga brandsäkerhetsprodukter nära till hands.
En brand uppstår så lätt. Det kan vara något så simpelt som att du glömmer släcka ett ljus, dra ur locktången, kaffebryggaren eller TV-antennen när åskan går.
När lågorna väl uppstår kan det handlar om sekunder som gör skillnad mellan liv och död. Se därför till att alltid uppdatera hemmet med säkra och effektiva brandskyddsprodukter som är rekommenderade av Brandskyddsföreningen. Här listar vi några prylar som minskar brandrisken, ökar tryggheten och samtidigt är enkla att använda om olyckan skulle vara framme.
1. Brandsläckare
Ett måste i varje hem. Det finns flera olika modeller och storlekar, det vanligaste i bostäder är pulversläckare. För en vanlig bostad rekommenderar Brandskyddsföreningen en pulversläckare på minst 6 kg. Med en sådan har personer även utan vana av att släcka bränder goda förutsättningar att släcka en mindre bostadsbrand. Se till att inte hänga undan den i förrådet eller källaren! Om olyckan är framme kostar det många dyrbara sekunder om du först måste hämta brandsläckaren. Placera gärna släckaren där även gäster lätt kan se den. Köper du en snygg och designad brandsläckare är chansen större att du väljer att hänga den framme. 2. Brandlarm.
Brandlarm är till för att i första hand varna dig om en brand bryter ut medan du ligger och sover, men också för att påkalla uppmärksamhet om det brinner i ett annat rum. Men en brandvarnare hjälper föga om du inte är hemma. Med ett uppkopplat brandlarm får du meddelanden direkt i mobilen om det skulle vara så att brandlarmet går när du inte är hemma. Med rökdetektorer som kommunicerar om de känner av rökutveckling eller temperaturförändring kan du spara många viktiga sekunder om branden bryter ut när du inte är hemma. Att brandlarmet är uppkopplat innebär också att ett eventuellt larm skickas till en larmcentral, som snabbt kan sätta in rätt åtgärd.
3. Brandfilt.
Om en brand bryter ut på spisen, på bordet, i gardiner eller kläder kan brandfilt snabbt och enkelt kväva elden. En brandfilt är väldigt effektiv och finns dessutom i designade varianter som pryder hemmet. Både brandfilt och brandsläckare ska placeras på ett ställe där du enkelt kan komma åt dem, även i en nödsituation. 4. Brandstege.
Om det börjar brinna på husets bottenvåning kan det vara bra att ha en brandstege på övergången, så att du kan ta dig ut även via fönster och balkong som sitter högt ovan mark. Det finns flera olika varianter av brandstegar, bland annat sådana som du enkelt krokar fast i fönsterkarmen vid användning. Det finns också repstegar som du fäster i balkongräcket och fäller ut vid användning.