Bohuslän

Västkustens sprudlande skärgård

Att bo vid västkustens salta havsvattensstänk är svårslaget. Sommartid sjuder hela kustremsan av liv medan vintern bjuder på ett stillsamt lugn med maximal avkoppling. Här kan drömmarna om en villa i klassisk pittoresk skärgårdsmiljö bli verklighet – dessutom bara ett stenkast från Sveriges näst största stad. 

Marstrand 

På populära och turisttäta Marstrand, i hjärtat av Bohusläns yttre skärgård, finns gott om restauranger för gourmanden samt ett välbesökt spa för dig som gillar att maximera avkopplingen. Fästningen Carlstens Fästning vittnar om öns svunna tider och är en guldgruva för den historieintresserade. Dessutom bjuder Marstrandsön på en fem kilometer lång vandringsslinga. 

Klädesholmen

Klädesholmen lever och andas sill. Sillfabrik, sillmuseum och ett flertal sillrestauranger bidrar till att hålla traditionen vid liv. Men det finns såklart mycket mer än så – bland annat bjuder ön på tät vacker skärgårdsbebyggelse med 350 hus som står placerade längs mysiga och trånga gränder. 

Tjörn

Ön Tjörn sjudar av liv som lockar hela familjen. Sillens dag, Träbåtsfestivalen, Frivolt, Tjörn Runt by Cow och Skulptur i Pilane är några av de stora årligen återkommande evenemangen. Det vackra landskapet har inspirerat många konstnärer genom åren och idag finns bland annat Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, Tjörns största ort, som visar unik konst i världsklass. I Skärhamn finns även gott om shoppingmöjligheter. Från Rönnäng finns förbindelser till de pittoreska öarna Åstol och Dyrön samt även buss för resa till Göteborg.

Orust 

Med sina 346 kvadratkilometer är Orust Sveriges fjärde största ö. Orust skiljs från fastlandet och från Tjörn av fjordar och smala sund. Tillsammans med Käringön, Härmanö, Gullholmen, Flatön, Malö och Lyrön bildas Orusts kommun. Det skapar breda möjligheter för boende, oavsett om du söker fritidshus, permanentboende, en charmig sjöbod eller topprutstad lägenhet. 

Fiskebäckskil 

Kustsamhället Fiskebäckskil på Skaftön bjuder på många slingrande promenadgator. Tvärs över vattnet breder Lysekil ut sig och dit går det lätt att ta sig med passagerarbåt. På så vis är du nära sommarens myller men ändå i ett lugnare skärgårdsområde med mindre turister. Marinan Lyckans Slip anses av många vara en av de bästa på hela västkusten.

Lysekil

Tätorten Lysekil är med sitt levande kust- och båtliv ett riktigt semesterparadis. Salta bad, friluftsliv och restauranger som serverar färska skaldjur året runt är några av fördelarna. Gullmarsfjorden är en populär samlingsplats för alla badälskare. I närheten ligger Holma Golf för den golfintresserade. 

Smögen 

Färggranna sjöbodar som svävar på pålar alldeles ovan vattenspegeln vid Smögenbryggan bidrar till att sätta en av Sveriges mest kända sommardestinationer på kartan. På bryggan kan du äta en god bit mat, ta en glass i solen eller sippa på ett glas rosé samtidigt som du blickar ut över hamnens inlopp. Nästan oavsett var i Smögen du bor så har du Smögens vimmel bara några minuters promenad bort.

Hunnebostrand

En av Västsveriges mest populära gästhamnar finns i Hunnebostrand, det lilla samhället med anor från 1200-talet. Här finns högklassiga restauranger och såklart fiskeaffärer som ordnar färska skaldjur till kvällens middag. På flera platser märks spåren av gamla stenhuggartraditioner. I norr vilar bergen och alldeles nedanför skvalpar vågorna, vilket gör landskapet i Hunnebostrand vackert och kuperat. 

Hamburgsund

Hamburgsund är ett levande kustsamhälle med rötter i fiske, fraktfart och stenhuggeri. En del av samhället ligger på fastlandet en del på andra sidan sundet, på Hamburgö. Allt förbinds med Trafikverkets 130 meter långa färjelinje. Kring sundet finns många äldre byggnader bevarade. I området Skäret har 700 meter ny kustremsa tillkommit med ett 50-tal nya strandtomter med egen kaj. Lite som Venedig, fast på västkusten. 

Fjällbacka 

Fjällbacka, det lilla pittoreska fiskeläget i Tanums kommun, har fått sitt namn från det stora berget Fjället som karaktäriserar samhället. Idag är orten främst känd från Camilla Läckbergs romaner som utspelar sig just här. Från Vetteberget som reser sig över Fjällbacka har du en fantastisk utsikt över både skärgården och fastlandet. Många fastigheter ligger på höjd vilket bjuder på fina solförhållanden från morgon till kväll. Härifrån tar du dig till Göteborg på 1,5 timmes bilfärd och till Oslo på cirka 2 timmar. 

Grebbestad

Ostronets hemstad Grebbestad är rik på smakupplevelser, kultur och historia. Den vackra bryggpromenaden huserar flera restauranger som serverar färsk fisk, räkor, ostron, hummer, krabba och havskräftor. Dagens fångst avnjuter du på krogar som under tidigt 1900-tal inhyste både konservfabrik och telegrafstation. Strax norr om tätorten ligger Tjurpannans naturreservat där släta klippor sluttar ner i turkosblått vatten. Grebbestad sägs dessutom bjuda på Sveriges bästa vatten för kajakpaddling.

Strömstad 

Intill det mäktiga Kosterhavet tornar Strömstad upp i norra Bohuslän. Längre inåt land samsas mindre samhällen med branta berg, skog och åkermark. Strömstad är en populär bostadsort och både invånarantalet och andelen nystartade företag fortsätter att växa tack vare närheten till norska gränsen. Sommartid bor du mitt i västkustens natursköna skärgård medan du vintertid har skidåkning i norska fjällen bara 4,5 timmes bilfärd bort. 

Gå med i Sjö- och Fjällhems nyhetsbrev

Sjö- och Fjällhemsmagasinet skickas månadsvis med inspiration och bostäder för dig som gillar den här livsstilen.

Epost

Nyhetsbrev