Att bo vid vattnet lockar till härligt plaskande bad och svalkande simturer. Men det är inte helt riskfritt – i vattnet kan vågor, strömmar och ojämn botten överraska dig när du minst anar det. Vi listar några tips och bra saker att tänka på, som är viktiga enligt Sjöräddningssällskapet.

1. Överskatta inte din förmåga. Bada hellre längs strandkanten där du bottnar än ge dig ut där du lätt tappar kontrollen.

2. Bada tillsammans med någon. Om du tänker bada ensam – berätta för en kompis eller familjemedlem var du är.

3. Bada inte med alkohol i kroppen. Det försämrar både ditt omdöme och din fysiska förmåga.

4. Ta reda på var närmaste livräddningsutrustning finns placerad. Livbojar finns på de flesta ställen där människor vistas nära vatten – vid kanaler, hamnar, kajer och badplatser. Du som bor vid vattnet kan med fördel ha en egen livboj hemma vid din egen badplats.

Hur känner jag igen en person som håller på att drunkna?
Personen har oftast ansiktet vänt mot vattenyta och trampar vatten som på en stege. Huvudet är oftast bakåtlutad, munnen öppen, ögonen slutna eller glasartad blick. Om du ser en person i nöd – ingrip med hjälp av den livräddningsutrustning som finns på plats. Slå larm till 112 och påbörja hjärt- och lungräddning så snart som möjligt.

Vad gör jag för att rädda mig själv?
Om du känner att du själv är på väg att drunkna ska du lägga dig i horisontellt läge på vattenytan och försöka slappna av, även om det är svårt när paniken infinner sig. Försök inte simma mot strömmar och vågor.

Källa: https://www.sjoraddning.se/sjosakerhet/badsakerhet

left-img

right-first-imgright-second-img

Mer inspiration