Stressad

Vatten har en avstressande effekt på själen!

Att bo vid vattnet är många svenskars bostadsdröm. Nu finns det många anledningar till att slå slag i saken och köpa en fastighet vid vattnet – forskning visar nämnlien att havs- och sjöutsikt har stor positiv inverkan på vårt välmående.

Kanske ingen kioskvältare, men en nyligen genomförd studie i Nya Zeeland bekräftar det vi haft på länge; att havs- och sjöutsikt gör oss människor mindre stressade.

Kanske är det närheten till ett av våra baselement som gör oss människor lugnare i närheten av det böljande blå? Vatten lockar nämligen fram lugnet eftersom hjärnvågorna blir långsammare. I kombination av en mäktig känsla att leva i symbios med naturens krafter ”nollställs” hjärnan och tillåter oss att slappna av på ett annat sätt än i storstäder.

Studieresultatet publicerades nyligen i Health & Place Journal. Undersökningen har genomförts i den nyzeeländska staden Wellington, där forskare har kartlagt invånarnas hälsa och välbefinnande i förhållande till hur det ser ut i deras bostadsområden. Så vad väntar du på? Till och med vetenskapen pekar på att en bostad eller fritidshus vid vattnet är att rekommendera!

Källa: Sciencedirect.se

Gå med i Sjö- och Fjällhems nyhetsbrev

Sjö- och Fjällhemsmagasinet skickas månadsvis med inspiration och bostäder för dig som gillar den här livsstilen.

Epost

Nyhetsbrev