Har du idétorka inför planeringen av midsommarmaten? Tur att det finns lösningar som är lika goda som enkla! Här tipsar vi om de tio bästa idéerna för dig som vill njuta av gott käk utan att krångla till det.

1. Nubberöra. En krämig klassiker på varje midsommarbord! Och så enkelt att göra – blanda tärnad matjessill med hårdkokta ägg, rödlök, kaviar och crème fraîche. Servera på krispigt tunnbröd eller knäckebröd.

2. Vad är en midsommar utan inlagd sill? Vill du briljera och göra egen så kokar du en lag av ättiksprit, vatten, strösocker, lagerblad och kryddor. Låt svalna, lägg i sillen och ställ kallt minst 4 timmar. Klart! Men kom ihåg – mataffären säljer färdiga sillsorter som är minst lika goda.

3. Färskpotatissallad. Svalkande och gott som passar till vilket tilltugg som helst. Koka potatis och blanda med valfria ingredienser – exempelvis rädisor, sparris, vårlök, rödlök och sockerärter. Toppa blandningen med en dressing gjord på olivolja, honung, senap och citron. Vill du inte gå all in och göra en potatissallad räcker det gott och väl med att ställa fram kokt potatis.

4. Gravad lax. Gör det enkelt för dig och köp färdiggravad lax. Servera på en bit bröd eller vid sidan av den goda potatissalladen.

5. Västerbottenspaj. Krångligt, tänker du kanske. Behöver inte vara! Köp en färdig smördeg – skär i fyrkanter som passar i muffinsformar. Pensla med ägg. Fyll formarna med en stanning gjord på mjölk, ägg, riven Västerbottensost, salt och peppar. Grädda och servera med en klick rom.

6. Hotta upp buffébordet med en somrig snaps! Med renat brännvin, rabarberstjälkar, socker och ingefära kokar du enkelt en rabarbersnaps som garanterat går hem hos gästerna.

7. När det börjar bli dags för efterrätt är jordgubbar ett måste. Något så enkelt som jordgubbar och grädde passar fint, och vill du göra något mer avancerat kan vi tipsa om marängtårta, key lime pie eller cheesecake.

Glad midsommar!

left-img

right-first-imgright-second-img

Mer inspiration