Tips till dig som ska bygga din drömbrygga.
Sommarens första dopp närmar sig med stormsteg. Bor du vid vattnet kan det vara skönt med en egen brygga att dyka från. Här tipsar vi om några enkla steg som gör bryggan till sommarens favoritställe.
Till att börja med behöver du kolla upp vilket tillstånd som krävs. Det krävs inget bygglov, däremot behöver du se till att du har rätt att bygga bryggan på den tilltänkta platsen. Oftast krävs en strandskyddsdispens. Med strandskydd menas att både djur, människor och växter ska få leva och växa fritt inom 100 meter från strandgränsen både upp på land och ut i vattnet. Strandskyddsdispens utfärdas av kommunen eller Länsstyrelsen, och krävs för att få bygga, gräva eller anlägga något i anslutning till vattnet.
Olika typer av bryggor
Det finns flera olika sätt att bygga en brygga på. Det ena är att påla fast bryggan i sjö- eller havsbotten. Det påverkar vattenmiljön minimalt och är samtidigt en stabil lösning. Extra bra passar pålade bryggor vid lerig botten och där vattnet är grundare än 2,5 meter.
En annan lösning är att bygga en flytbrygga. Det är precis vad det låter – en brygga som flyter tack vare flytblock. En stor fördel med en flytbrytta är att den går lätt att ta upp för vinterförvaring och är dessutom lätt att montera ihop och bygga på land. Eftersom den flyter ovanpå vattenytan anpassas den efter olika vattenlägen. En flytbrygga kräver dock ett visst djup för att inte skadas av botten.
Andra väljer att bygga en bygga på ett ramverk som liknar en kista, en så kallad stenkista. Ramverket, som kan vara byggt i trä eller annat material, fylls då med sten tills kistan sjunker. Ovanpå kistan byggs ett trädäck där du kan sitta i solnedgången och dricka ditt kvällskaffe.
Materialval
Vilken variant du väljer beror på vattendjup, vilken typ av botten det är och hur vattenståndet generellt ser ut. Oftast finns färdiga byggsatser att köpa, eller så bygger du bryggan helt på egen hand. Det viktigaste att tänka på är att bygga bryggan i ett material som håller i många år framöver, även i tuffa och utsatta väderlägen. För att få bryggan att hålla kan du behandla den med olja eller såpa.
Glöm inte att förankra bryggan väl så att den inte flyter iväg eller går sönder. Tänk på att välja förankringsmaterial som tål vatten. Bada lugnt!
Källa: byggahus.se