Stressad

Vatten har en avstressande effekt på själen!

Att bo vid vattnet är många svenskars bostadsdröm. Nu finns det många anledningar till att slå slag i saken och köpa en fastighet vid vattnet – forskning visar nämnlien att havs- och sjöutsikt har stor positiv inverkan på vårt välmående.

Kanske ingen kioskvältare, men en nyligen genomförd studie i Nya Zeeland bekräftar det vi haft på länge; att havs- och sjöutsikt gör oss människor mindre stressade.

Kanske är det närheten till ett av våra baselement som gör oss människor lugnare i närheten av det böljande blå? Vatten lockar nämligen fram lugnet eftersom hjärnvågorna blir långsammare. I kombination av en mäktig känsla att leva i symbios med naturens krafter ”nollställs” hjärnan och tillåter oss att slappna av på ett annat sätt än i storstäder.

Studieresultatet publicerades nyligen i Health & Place Journal. Undersökningen har genomförts i den nyzeeländska staden Wellington, där forskare har kartlagt invånarnas hälsa och välbefinnande i förhållande till hur det ser ut i deras bostadsområden. Så vad väntar du på? Till och med vetenskapen pekar på att en bostad eller fritidshus vid vattnet är att rekommendera!

Källa: Sciencedirect.se

Gå med i Sjö- och Fjällhems nyhetsbrev

Sjö- och Fjällhemsmagasinet skickas månadsvis med inspiration och bostäder för dig som gillar den här livsstilen.

Epost

Nyhetsbrev

Bostadssajten med sjö- och fjällnära bostäder

Här listas allt ifrån flådiga villor vid kusten till en röd sommarstuga vid en insjö du inte kan namnet på.

Den gemensamma faktorn för alla objekt? Närheten till det böljande blå eller det vita guldet.